четвер, 24 січня 2013 р.

Літні параолімпійські ігри












Паралімпійські ігри (параолімпійські ігри) - міжнародні спортивні змагання для інвалідів (крім інвалідів по слуху). Традиційно проводяться після головних Олімпійських ігор, а починаючи з 1988 - на тих же спортивних об'єктах; у 2001 ця практика закріплена угодою між МОК і Міжнародним паралімпійським комітетом (МПК). Літні паралімпійські ігри проводяться з 1960, а зимові паралімпійські ігри - з 1976.
Виникнення видів спорту, в яких можуть брати участь інваліди, пов'язують з ім'ям англійського нейрохірурга Людвіга Гутмана, який, долаючи вікові стереотипи стосовно людей з фізичними вадами, ввів спорт в процес реабілітації хворих з ушкодженнями спинного мозку. Він на практиці довів, що спорт для людей з фізичними вадами створює умови для успішної життєдіяльності, відновлює психічну рівновагу, дозволяє повернутися до повноцінного життя незалежно від фізичних недоліків, зміцнює фізичну силу, необхідну для того, щоб управлятися з інвалідним візком.

Назва

Назва первісно було пов'язане з терміном paraplegia параліч нижніх кінцівок, оскільки ці змагання проводилися серед людей із захворюваннями хребта, проте з початком участі в іграх спортсменів і з іншими захворюваннями було переосмислене як «поруч, поза (грец. παρά) Олімпіади»; мається на увазі паралелізм і рівноправність параолімпійських змагань з олімпійськими.
Написання «параолімпійський» зафіксовано в академічному «Русском орфографічному словнику» та інших словниках. Написання «паралімпійський» в словниках поки не відмічено і вживається тільки в офіційних документах органів державної влади, будучи калькою з офіційної назви (МОК) на англійській мові - paralympic games. Федеральним законом від 9 листопада 2009 р. № 253-ФЗ «Про внесення змін в окремі законодавчі акти Російської Федерації» (прийнятий Державною Думою 21 жовтня 2009 року, схвалений Радою Федерації 30 жовтня 2009 року) встановлено однакове використання в законодавстві Російської Федерації слів «паралімпійський »і« сурдлімпійскій », а також утворених на їх основі словосполучень:« Паралімпійський комітет Росії »,« Паралімпійські ігри »та ін У названому Федеральному законі написання зазначених слів приведено у відповідність з правилами, встановленими міжнародними спортивними організаціями. Відмова від терміна «параолімпійський» пов'язаний з тим, що вживання слова «олімпійський» та його похідних в маркетингових та інших комерційних цілях необхідно кожен раз погоджувати з МОК.
Спочатку термін «Параолімпійські ігри» застосовувався неофіційно. Ігри 1960 офіційно називалися «Дев'ятий Міжнародний Сток-Мандевильської іграми» і лише в 1984 році їм був привласнений статус перших Паралімпійських ігор. Першими іграми, до яких офіційно застосовувався термін «Paralympics», були ігри 1964 року. Тим не менш, у ряді ігор аж до Ігор 1980 року, використовувався термін «Олімпійські ігри для інвалідів», в 1984 р. - «Міжнародні гри інвалідів». Остаточно термін «паралімпійський» був офіційно закріплений, починаючи з Ігор 1988 року.

Історія

Цей розділ не завершений.
Ви допоможете проекту, виправивши і доповнивши його.
У 1948 році лікар Сток Мандевілльского реабілітаційного госпіталю Людвіг Гуттмана зібрав британських ветеранів, що повернулися після Другої Світової Війни з ураженням спинного мозку, для участі в спортивних змаганнях. Званий «батьком спорту для людей з обмеженими фізичними можливостями», Гуттмана був рішучим прихильником використання спорту для поліпшення якості життя інвалідів з ураженням спинного мозку. Перші Ігри, що стали прототипом Паралімпійських ігор, мали назву Сток Мандевілльскіе гри колясочників - 1948 і за часом проведення збігалися з Олімпійськими іграми в Лондоні. Гуттмана мав далекосяжну мету - створення Олімпійських ігор для спортсменів з обмеженими фізичними можливостями. Британські Сток-Мандевілльскіе ігри проводилися щорічно, а в 1952 році, з приїздом голландської команди спортсменів-колясочників для участі в змаганнях, Ігри отримали статус міжнародних та налічували 130 учасників. IX Сток Мандевілльскіе гри, які були відкриті не тільки для ветеранів війни, відбулися в 1960 році в Римі. Вони вважаються першими офіційними Паралімпійських іграми. У Римі змагалися 400 спортсменів на візках із 23 країн. З цього часу почався бурхливий розвиток паралімпійського руху в світі.
У 1976 році в Ерншельдсвіке (Швеція) відбулися перші зимові Паралімпійські ігри, в яких вперше взяли участь не тільки колясочники, але й спортсмени з іншими категоріями інвалідності. У тому ж 1976 році літні Паралімпійські ігри в Торонто увійшли в історію, зібравши 1600 учасників з 40 країн, у числі яких були сліпі і плоховідящіе, параплегіків, а також спортсмени з ампутованими кінцівками, зі спинномозковими травмами та іншими видами фізичних порушень.
Змагання, метою яких спочатку було лікування та реабілітація інвалідів, стали спортивною подією вищого рівня, в зв'язку з чим виникла необхідність створення керуючого органу. У 1982 році було створено Координаційну раду міжнародних спортивних організацій для інвалідів - ICC. Сім років опісля був створений Міжнародний паралімпійський комітет - International Paralympic Committee (IPC) і координаційний рада передала йому свої повноваження.
Іншим поворотною подією в паралімпійському русі стали літні Паралімпійські ігри - 1988, для проведення яких використовувалися ті ж об'єкти, на яких проходили олімпійські змагання. Зимові Паралімпійські ігри 1992 року проходили в тому ж місті, і на тих же аренах, що і Олімпійські змагання. У 2001 році Міжнародний олімпійський комітет і Міжнародний паралімпійський комітет підписали угоду, за якою Паралімпійські ігри повинні проходити в той же рік, в тій же країні і використовувати ті ж об'єкти, що й Олімпійські ігри. Ця угода офіційно застосовується, починаючи з літніх ігор 2012 року.

Параолімпійські види спорту

Літні види спорту
Академічне веслування;
Баскетбол на колясках;
Бочча
Велосипедний спорт;
Виїждження;
Голбол;
Веслування на байдарках (включений в програму ігор з 2016 року);
Дзюдо;
Легка атлетика;
Настільний теніс;
Паратріатлон;
Вітрильний спорт;
Плавання;
Кульова стрільба;
Регбі на візках;
Сидячий волейбол;
Стрільба з лука;
Теніс на візках;
Важка атлетика (пауерліфтинг);
Фехтування на візках;
Футбол 5х5;
Футбол 7х7.
Зимові види спорту
Гірські лижі;
Керлінг на візках.
Лижні гонки;
Біатлон;
Следж хокей.
Змагання проводяться з урахуванням функціональних класів в різних видах спорту [6].
Види спорту (англ.) на Паралімпійських іграх

Літні Ігри

Літні Паралімпійські ігри 1960, Рим, Італія
Літні Паралімпійські ігри 1964, Токіо, Японія
Літні Паралімпійські ігри 1968, Тель-Авів, Ізраїль
Літні Паралімпійські ігри 1972, Гейдельберг, Німеччина
Літні Паралімпійські ігри 1976, Торонто, Онтаріо, Канада
Літні Паралімпійські ігри 1980, Арнем, Нідерланди
Літні Паралімпійські ігри 1984, Сток-Мандевіль, Великобританія і Нью-Йорк, США
Літні Паралімпійські ігри 1988, Сеул, Південна Корея
Літні Паралімпійські ігри 1992, Барселона, Іспанія
Літні Паралімпійські ігри 1996, Атланта, Джорджія, США
Літні Паралімпійські ігри 2000, Сідней, Австралія
Літні Паралімпійські ігри 2004, Афіни, Греція
Літні Паралімпійські ігри 2008, Пекін, Китай
Літні Паралімпійські ігри 2012, Лондон, Великобританія
Літні Паралімпійські ігри 2016, Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Зимові Ігри

Зимові Паралімпійські ігри 1976, Орнсколдсвік, Швеція
Зимові Паралімпійські ігри 1980, Гейло, Норвегія
Зимові Паралімпійські ігри 1984, Інсбрук, Австрія
Зимові Паралімпійські ігри 1988, Інсбрук, Австрія
Зимові Паралімпійські ігри 1992, Тігнес, Франція
Зимові Паралімпійські ігри 1994, Ліллехаммер, Норвегія
Зимові Паралімпійські ігри 1998, Нагано, Японія
Зимові Паралімпійські ігри 2002, Солт-Лейк-Сіті, США
Зимові Паралімпійські ігри 2006, Турин, Італія
Зимові Паралімпійські ігри 2010, Ванкувер, Канада
Зимові Паралімпійські ігри 2014, Сочі, Росія

0 коментарі:

Дописати коментар

Читачі

 

Особиста сторінка OSidom. Copyright 2010-2013 All Rights Reserved