неділю, 27 січня 2013 р.

30.01 – круглий стіл та семінар про мирні протести на Донеччині



30 січня в Донецьку об 11:00 за адресою вул.Куйбишева, 143г, розпочнеться круглий стіл «Свобода мирних зібрань: Європейські принципи та українські реалії». На початку заходу заплановано брифінг для представників ЗМІ. Того ж дня після круглого столу, з 14:00 до 18:00, експерти Всеукраїнської ініціативи «За мирний протест!» проведуть для громадських активістів семінар «Теорія та практика застосування права на свободу мирних зібрань в Україні». Заходи організовані Ініціативою «За мирний протест!» та Донецьким правозахисним центром за підтримки Національного Фонду на підтримку демократії (NED), Посольства Канади в Україні та Національного демократичного інституту міжнародних відносин (NDI).

Під час круглого столу відбудеться обговорення механізму громадського моніторингу дотримання свободи мирних зібрань та шляхів залучення громадськості до даного моніторингу. Окрім цього, буде розглянуто факти судових заборон мирних зібрань під час виборчого процесу 2012 року, а також антиконстуційні нормативно-правові акти місцевого рівня, що діють в Донецькій області, та успішні практики оскарження аналогічних рішень міських рад.


До участі у заході запрошені представники Управління внутрішньої політики та Управління Внутрішніх справ у Донецькій області, судді адміністративного суду, правозахисники, громадські активісти, представники громадських організацій, профспілок та рухів.


Серед гостей круглого столу будуть присутні голова правління ВГО «Інститут Республіка» Володимир Чемерис, член Консультативної ради при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Михайло Каменєв, експерт ВМГО «Фундація Регіональних Ініціатив» Михайло Лебедь.

Того ж дня після круглого столу, з 14:00 до 18:00, експерти Ініціативи «За мирний протест!» проведуть для громадських активістів семінар «Теорія та практика застосування права на свободу мирних зібрань в Україні», присвячений практикам оскарження безпідставних судових заборон, неправомірних дій міліції під час мирних зібрань тощо. До участі у семінарі запрошуються представники громадських організацій, профспілок, рухів та зацікавлені громадяни. Захід триватиме з 14.00 до 18.00 за адресою: вул.Куйбишева, 143г (приміщення конференц-залу Академії АМІ).

Навчання буде проводитись на прикладах реальних успішних дій громадськості та судової практики. Під час семінару будуть висвітлені наступні питання:

визначення понять «мирне зібрання» та «свобода мирних зібрань»;
міжнародні стандарти свободи зібрань: Керівні принципи свободи зібрань та практика Євросуду, особливості регулювання мирних зібрань в українському законодавстві;
найпоширеніші порушення свободи зібрань в Україні та алгоритми їх оскарження;
принципи успішної взаємодії з органами правопорядку під час мирних зібрань;
оскарження рішень про заборону мирних зібрань, оскарження місцевих положень.
Участь у семінарі є безкоштовною.

Для участі в заході необхідно надіслати листа з темою “Круглий стіл” на адресу: hrc.dn.ua@gmail.com до 29.01.13 включно. У листі вкажіть, будь ласка, ПІБ, контактний телефон та назву вашого об’єднання/організації (якщо є).

Для участі в семінарі необхідно надіслати листа з темою “Мирні зібрання” на адресу: hrc.dn.ua@gmail.com до 29.01.13 включно. У листі вкажіть, будь ласка, ПІБ, контактний телефон та назву вашого об’єднання/організації (якщо є).

Якщо ви зацікавлені у формуванні системи громадського моніторингу за дотриманням свободи мирних зібрань, але не маєте можливості взяти участь у заході – будь ласка, зателефонуйте нам за тел.: (066) 71 07 007 або надішліть листа на hrc.dn.ua@gmail.com

Карта проїзду та подробиці про захід: http://hrc.dn.ua

Контакти:
Ігнатьєва Альона, Донецький правозахисний центр
hrc.dn.ua@gmail.com
+38(066)7107007

ДОВІДКОВО:
Всеукраїнська ініціатива «За мирний протест!» – неурядовий позапартійний громадський рух, що утворився в 2011 році і вже об’єднав навколо себе суспільних активістів та коаліцію з 96 організацій, котрі багато років поспіль займаються проблематикою мирних зібрань чи користуються правом на протест. Активісти ініціативи зібрали більше 18 тис. підписів на захист свободи мирних протестів в Україні, та вже провели десятки круглих столів у обласних центрах країни, розпочавши діалог з владою на щодо важливості фундаментального права людей на мирні зібрання.

Більше про Всеукраїнську ініціативу «За мирний протест!», а також про ситуацію з дотриманням права на мирні зібрання читайте докладно на сайті – www.zmina.org.ua

0 коментарі:

Дописати коментар

Читачі

 

Особиста сторінка OSidom. Copyright 2010-2013 All Rights Reserved